Chateau amsterdam
20170918_chateaux_amsterdam_lowres_000033

Piquette verboden?

Piquette wordt gemaakt van druivenschillen die overblijven na de wijnproductie. Europese wetgeving bepaalt dat je dit niet mag upcyclen naar iets lekkers. Dat is niet meer van deze tijd, dus hebben wij er een heerlijk drankje van gemaakt: Piquette d’Amsterdam – de verboden zomerdrank. 

Tenzij...

Je familie bent van de wijnmaker

Er is één manier om piquette legaal te mogen drinken, namelijk als je familie bent van de wijnmaker. Dus, wees welkom in onze familie en teken daar mee de petitie voor het verkrijgbaar maken van Piquette.

Teken de petitie

Naam
E-mail

Waarom is dit belangrijk? Wij willen dat iedereen Piquette kan maken, proeven en drinken. Door je in te schrijven word je onderdeel van onze wijnmakers familie en steun je deze wens. Mocht de EU straks onverhoopt op onze deur kloppen dan is het om fijn te weten dat jullie achter ons staan.

Piquette_rood

Waarom is piquette verboden?

9-piquette-v2

Regels. Wij verzinnen ze ook niet. Van oudsher wordt Piquette geproduceerd door wijnboeren die wel raad wisten met hun rest fruit. Maar omdat het niet geclassificeerd kan worden als wijn, mag het niet verkocht worden. Alleen de wijnmaker, mag samen met zijn familie en zijn team, Piquette maken en nuttigen.

Hoe maak je piquette?

Piquette-illustraties-transparant-04

Voordat je begrijpt hoe piquette wordt gemaakt is het goed om te begrijpen hoe wijn wordt gemaakt. Bij het maken van wijn worden druiven (wit of rood) geperst, het druivensap wordt gefermenteerd en op die manier ontstaat wijn. Bij witte wijn gebruik je alleen het witte druivensap en bij rode wijn worden de schillen van de druif mee gefermenteerd (daar komt dus de rode kleur vandaan). Bij het maken van wijn blijf je zitten met een restproduct, namelijk de overgebleven schillen, zaden en stengels van de druif. Normaal worden die weggegooid, wat eeuwig zonde is want je kan het proces van wijn maken verduurzamen door juist gebruik te maken van deze reststromen.

Hier ontstaat Piquette. De reststromen van uitgeperste druiven ondergaan een tweede vergisting. Oftewel, een nieuw proces waarbij alcohol zich ontwikkelt. Door mineraalwater, suiker en gist toe te voegen aan de druivenschillen vindt spontane fermentatie plaats. De gistcellen eten als het ware de resterende suikers uit de druivenschillen én de toegevoegde suikers, deze suikers worden omgezet in alcohol. In dit proces ontstaat ook koolzuur, vandaar dat Piquette een lekker bubbeltje heeft.