Waar
proef je
Piquette?
We maken Piquette in de urban winery van Chateau Amsterdam. Maar ook op ander plekken proef jij een flesje Piquette deze zomer:
Waarom is piquette verboden?

Regels. Wij verzinnen ze ook niet. Van oudsher wordt Piquette geproduceerd door wijnboeren die wel raad wisten met hun rest fruit. Maar omdat het niet geclassificeerd kan worden als wijn, mag het niet verkocht worden. Alleen de wijnmaker, mag samen met zijn familie en zijn team, Piquette maken en nuttigen.
Hoe maak je piquette?

Voordat je begrijpt hoe piquette wordt gemaakt is het goed om te begrijpen hoe wijn wordt gemaakt. Bij het maken van wijn worden druiven (wit of rood) geperst, het druivensap wordt gefermenteerd en op die manier ontstaat wijn. Bij witte wijn gebruik je alleen het witte druivensap en bij rode wijn worden de schillen van de druif mee gefermenteerd (daar komt dus de rode kleur vandaan). Bij het maken van wijn blijf je zitten met een restproduct, namelijk de overgebleven schillen, zaden en stengels van de druif. Normaal worden die weggegooid, wat eeuwig zonde is want je kan het proces van wijn maken verduurzamen door juist gebruik te maken van deze reststromen.
Hier ontstaat Piquette. De reststromen van uitgeperste druiven ondergaan een tweede vergisting. Oftewel, een nieuw proces waarbij alcohol zich ontwikkelt. Door mineraalwater, suiker en gist toe te voegen aan de druivenschillen vindt spontane fermentatie plaats. De gistcellen eten als het ware de resterende suikers uit de druivenschillen én de toegevoegde suikers, deze suikers worden omgezet in alcohol. In dit proces ontstaat ook koolzuur, vandaar dat Piquette een lekker bubbeltje heeft.